Fokhagyma termesztése

Fokhagyma

(Allium sativum)

Az ókori Egyiptomban szent növényként tisztelték. A fokhagyma őshazája Kelet-India és Kelet-Ázsia,  de mára már gyakorlatilag az egész földön termesztik. A mai modern orvostudomány igazolta a fokhagyma emberre gyakorolt jótékony élettani hatását. Természetes antibiotikum – hatásos baktériumok, vírusok és különböző gomba betegségek ellen, bélfertőtlenítő – bélféregűző, elősegíti az emésztést, vérnyomás csökkentő és nem utolsó sorban cukorbetegség, rák,  szívbetegségek esetén is hatásos.

Fokhagyma (Allium sativum)


A fokhagyma termesztése őszi és tavaszi kiültetésű magyar és külföldi
/Spanyol, Francia/ szaporítóanyaggal valósul meg főleg családi kisgazdaságokban /1-2 ha/ ,
valamint termelői csoportok /5-10 ha/ nagyságú termőterületen.

Előállítása sikeresen és biztonságosan csak a Makói térségekben (Makó, Királyhegyes, Apátfalva, Kiszombor, Földeák, Tótkomlós) lehetséges, mivel éghajlati, talajtani adottságai a legkedvezőbb a szaporító anyag és az étkezési fokhagyma termesztéséhez.

 

 

Tőtávolság: Folyóméterenként 10-15 db dugvány

Sortávolság: 25 cm

Ültetés: Ősszel (szept. okt.) és Tavasszal (március)

 

Hasznos tanácsok:

  • Tavaszi fokhagymát márciusban dugványozzuk, melyekhez a legnagyobb fokhagymákat válogassuk ki, és használjuk fel.
    Az egymásról leválasztott gerezdeket 3-5 cm mélyre dugványozzuk.
  • Ügyeljünk arra, hogy a dughagymát a föld gondosan körülzárja, hengerrel tömörítsük a felületét.

 

Őszi fokhagyma betakarítás ideje:

  • Zöldre vágottan 05-06 hó
  • Tárolásra 06-07 hó
Kézi betakarítás, tárolás menete:

  • Hagymatest kiemelése
  • Rendrerakás
  • Renden való szárítás (2-5) nap
  • Levegőn szárítás – tárolás
  • Pajtában kertész csomóba kötegelve

Fokhagyma (Allium sativum)

A fokhagyma betegségei: peronoszpóra, szürkepenész, fuzáriumos betegség, vírusok, baktériumos rothadás.

A fokhagyma kártevői: fonálféreg, dohánytripsz, hagymalégy.

Fokhagyma legjelentősebb kártevője gyökérgubacs fonálféreg:

A lárvák a gyökéren keresztül behatolva belső élősködőként táplálkoznak, szaporodnak.
Fertőzés esetén akár a termés 50-100 %-át tönkreteheti!

Védekezés:
  • Talajfertőtlenítés
  • 5 évenkénti vetésforgó

 

Feltétlenül szükség van-e a növényvédelemre?
Mikor kezdjük, és fejezzük be a növényvédelmet?
Milyen növényvédelmi technológiát alkalmazzunk?

Ha Önben is felmerültek a fönti kérdések,
részletesebb szaktanácsért forduljon bizalommal hozzánk.